10 feb 2016: Bestuiving met Metselbijen, 6 Ha kersenteelt

rosse metselbijen en gehoornde metselbijen bij Rob Janssen fruitbedrijf

Zootels.nl maakt in 2016 zes opstellingen voor fruitbestuiving door metselbijen.

Rob Janssen Fruitteeltbedrijf in Deest vraagt ons om in 2016 de bestuiving van zijn kersen te ondersteunen met wilde bijen. We bouwen zes opstellingen die plaats geven aan voldoende Rosse Metselbijen en Gehoornde Metselbijen om in totaal 6,2 ha kersenteelt ondersteunend te bestuiven. De vraag is expliciet om niet de gehele bestuiving over te nemen, maar risicospreiding en verbetering te geven naast het gebruik van Hommels en Honingbijen.

Om de wilde bijen succesvol te introduceren en handhaven, schrijven we ook een uitgebreid advies over groenbeheer, maaibeheer op het land. Het uitgangspunt van het advies is dat uitvoerbaarheid, haalbaarheid binnen de bedrijfsvoering samen moet gaan met de wens om natuurlijker te beheren en de wilde bijen in het nodige stuifmeel te voorzien door hun hele seizoen heen, ook voor en na het bloeien van de kersen zelf.

De twee wilde bijensoorten Osmia Cornuta (gehoornde metselbij) en Osmia Bicornis (Rosse metselbij, voorheen ook Osmia Rufa genoemd) gebruiken we in de bestuiving van kersen. Zij zijn ook geschikt voor o.a. peren, abrikoos, aardbei en appel. De vroege vlucht en lange werkdagen en een aantal andere eigenschappen maken deze bijen tot zeer efficiƫnte bestuivers.

Reacties zijn gesloten.