25 aug 2016: Jumbo hoofdkantoor krijgt Zootel

Een kunstwerk voor wilde bijen, 240 cm zeshoek op metalen voet

Bijenhotel ‘Hexagone’ door zootels.nl bij hoofdkantoor Jumbo te Veghel

The Greenery, een van de hofleveranciers van Jumbo, heeft samen met Jumbo en Greenpeace een convenant getekent: “Bee Deals”
10 mega-fruitbedrijven die via the Greenery aan Jumbo leveren gaan in dit kader hun bedrijfsvoering minder bij-onvriendelijk maken. Het gaat om het gebruiken van minder/andere pesticiden en om het voorzien in akkerranden met ingezaaide bloemstroken.

Voor iemand die veel om bijen en biodiversiteit geeft (en het kan betalen) zijn dit misschien nog niet meteen dé maatregelen om de biologische teelt voortaan te laten liggen en over te stappen op het niet-eco gedeelte van het Jumbo fruit-assortiment, maar het lijkt ons een zeer toe te juichen stap in de goede richting voor een supermarkt die zijn nek durft uit te steken in een markt waar concurrentie van andere supermarkten moordend is en waar de klant toch uiteindelijk bepaalt hoe er geboerd kan worden. “De klant maakt het land”, maar Jumbo durft wat te proberen en te kijken of de klanten het pikken en niet weglopen. Na weidevogelvriendelijke melk en 1 ster beter leven kip ipv plofkip, is nu het fruit ook aan de beurt gekomen. Wat Jumbo er zelf over zegt in de Levensmiddelenkrant.nl

Facilitair manager Geert van Heijnsbergen belde onmiddellijk de hovenier toen we opperden om een advies wilden geven over hoe de voortuin wat wilder en bij-vriendelijker kan.

Facilitair manager Geert van Heijnsbergen belde onmiddellijk de hovenier toen we opperden om een advies wilden geven over hoe de voortuin wat wilder en bij-vriendelijker kan.

Om dit heugelijke feit te vieren schafte Jumbo’s fruitleverancier The Greenery bij ons een bijenhotel aan, dat bij het Hoofdkantoor van Jumbo in Veghel geplaatst mocht worden. En liefst zo snel mogelijk! Het lukte ons om onderstaande zootel model “Hexagone” te leveren binnen 2 weken. Hierbij zijn we weer fantastisch geholpen door Ben Niels Buispalen uit Bemmel voor het fundament met opgelaste voet en door Wildkamp Heteren.

Hexagone of zeshoek bijenhotel in aanbouw

Opvallend veel medewerkers van Jumbo waren op de hoogte van de komst van het bijenhotel en van de Bee Deals, de aanleiding er voor. Uit gesprekken bij de bouw weerklonk een breed verspreid bewustzijn onder medewerkers over de rol van Jumbo in de landbouw en terechte trots over de recente verbeteringen. Ook de goede insectenkennis bij veel medewerkers was ronduit opmerkelijk.

Reacties zijn gesloten.