foto’s

22 september 2020. Een leuk project in een particuliere tuin. Op een basis van zelf gezaagde robinia palen is een slingerende wand van stampleem gemaakt met tweezijdige nestmogelijkheid voor solitaire bijen. Daarboven zweeft een dak van houten shingles van lokaal thuja-hout.

Facilitair manager Geert van Heijnsbergen belde onmiddellijk de hovenier toen we opperden om een advies wilden geven over hoe de voortuin wat wilder en bij-vriendelijker kan.

Jumbo hoofdkantoor in Veghel, het zeshoekige bijenhotel opgeleverd op 25 augustus 2016

25 augustus 2016, de eerste keer dat we geen nieuw maatwerk ontwerp hebben gemaakt maar een herhaling van een eerder ontwerp. Bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel bouwden we bovenstaand kunstwerk voor wilde bijen getiteld “Hexagone” (Zeshoek). Meer over de aanleiding tot dit bijenhotel, Jumbo, Greenpeace en The Greenery.

Zie ook de Bienenbaum, de wederhelft van dit bijenhotel in Wageningen's Partnerstad Mörfelden-Walldorf

Remco de Kluizenaar en Taas van Herpen bij hun bijenhotel op de Bijenrotonde in Wageningen

op 3 september 2015 bouwden we bovenstaande bijenhotel op “bijenrotonde” Geertjesweg/Diedenweg in Wageningen. Het bijenhotel is deel van een duo, zijn wederhelft staat in Wageningen’s partnerstad Mörfelden-Walldorf, zie foto “Bienenbaum” verder op deze pagina.

op 20 mei 2015 leverden we een eerste oplage van negen stuks van onderstaande ontwerp getiteld “Hachi” (Japans voor bij). Het bevat duizenden gaatjes voor wilde bijen in twee verschillende soorten bamboe, in riet, azobe-hout en in vier kleuren leem. De kistjes kunnen uitgewisseld worden tussen de verschillende eigenaren van dit ontwerp, om biodiversiteit te vergroten

Geschikt voor akkerranden en (landgoed)tuinen

Bijenhotel Hachi (Japans voor bij)

Op 5 maart 2015 voltooiden we dit zeshoekige ontwerp bijenhotel voor de Nederlandse Bijenhoudersvereniging NBV, bij het hart van bijenhoudend Nederland, het Bijenhuis in Wageningen.

NBV's nieuwe aanwinst, het bijenhotel van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging

Bij het Bijenhuis in Wageningen staat sinds 5 maart 2015 dit mooie zeshoekige bijenhotel van zootels.nl, op de foto de makers Taas van Herpen en Remco de Kluizenaar

op 5 April 2014 wordt in Duitsland, Mörfelden-Walldorf het vierde Zootel onthuld. De Bienenbaum komt als rotondekunstwerk op Verkehrskreisel Am Schlichter. Het staat daar symbool voor de partnerstedenband tussen Mörfelden-Walldorf en Wageningen, de thuisbasis van zootels.nl Klik hier voor het maakproces en meer foto’s van Bienenbaum.

Bienenbaum, een bijenhotel als rotondekunstwerk

Kreisel Am Schlichter krijgt rotondekunstwerk van zootels.nl

Op 30 april 2013 voltooiden we het derde Zootel, op het Prorail terrein Ecoduct op Hees:
(klik hier voor meer foto’s van “Zootel den Dolder”)

"Bijenhotel en meer" uit zich hier in het wachthuis links als kraamkamer voor vleermuizen en verblijf voor padden, en de steenhoop rechts voor adders en zandhagedissen.

Het zuid-west aanzicht van Zootel Den Dolder, met de steenhoop voor adder en zandhagedis en de gekromde bijenhotel wanden

Dit Vleermuizen- en Bijenhotel is gemaakt door twee vleugels aan te bouwen aan een voormalig militair wachthuis van vliegbasis Soesterberg, dat nu natuurgebied geworden is. Het middendeel, het wachthuis, is van binnen aangepast tot zomerverblijf voor vleermuizen (kraamkamer) en schuilplek voor padden. In de vleugels is plek voor insecten, met name solitaire (wilde) bijen en hommels. Wellicht zullen enkele muizen van de onderste hommelkasten gebruik maken, zoals hommels zich soms ook in oude muizennesten vestigen.

Eerdere Zootels van onze hand:

Leem, Hout, Riet en Bamboe, een feest voor wilde bijen

Bijennachthotel NIOO Wageningen met Zootel oprichter Taas van Herpen

eikenhouten kisten, riet, bamboe, leem, hout, sedumdak

Dit Zootel is een Bijenhotel dat de titel Bzz halte draagt. Het bijbehorende haltebord nodigt de voorbijganger uit om even stil te staan bij de wilde bij.

met dank aan Connexxion

Het Bzz-halte bord in Arboretum wageningen, horend bij het Zootel de Bzz-halte

Reacties zijn gesloten.