5 maart 2015: bijenhotel NBV opgeleverd

NBV's nieuwe aanwinst, het bijenhotel van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging

Bij het Bijenhuis in Wageningen staat sinds 5 maart 2015 dit mooie zeshoekige bijenhotel van zootels.nl, op de foto de makers Taas van Herpen en Remco de Kluizenaar

Op 5 maart 2015 was het bijenhotel voor de NBV, de Nederlandse Bijenhouders Vereniging klaar. Het zeshoekige ontwerp is speciaal ontworpen voor de zeshoekige tuinperken van Het Bijenhuis aan de Grintweg in Wageningen, thuisbasis van de NBV en het hart van imkerend Nederland. Dit ontwerp is vanaf nu leverbaar voor bedrijven, overheden en andere organisaties.

De bekisting is van Okome multiplex, met PVC ringen verdeeld in zes bloembladen en een bloemhart. Door het hart te vullen met riet, heeft het geheel aan ronde vakken de uitstraling van een bloem uit de composieten familie gekregen (denk aan margriet of zonnebloem). De Honingraat, logo van het bijenhuis, komt uiteraard ook terug in het ontwerp, echter een klein slagje gekanteld, zodat het geheel kunstig balanceert op een metalen voet.

De metalen voet is vastgelast aan een zogenaamde buispaal als fundament, met dank aan firma Ben Niels BV uit Bemmel. Deze bijzondere manier van funderen kozen we hier bewust, omdat het bijenhotel in een bloemenperk geplaatst is. De bloemen kunnen tot tegen de voet groeien, wat bij bijvoorbeeld het storten van een betonplaat niet mogelijk zou zijn. Het bijenhotel weegt zo’n 350 kilo en bevat vele tienduizenden gaatjes voor wilde bijen.

De spanning tussen de strakheid van de omkisting en de vulling pakte boven onze verwachting mooi uit. Het organische van verschillende boomstammen en het mathematische van een zeshoek verdeeld in zeven gelijke cirkels, het werkt goed met elkaar. Al met al een ontwerp dat we zeker nog graag eens vaker zullen uitvoeren voor een volgende klant.

Reacties zijn gesloten.