15-28 jan 2014 Bienenbaum in wording

Solitär-Bienen auf Partnerstädte-Kreisel am Schlichter

Op rotonde “Am Schlichter” in Mörfelden-Walldorf op 28 januari 2014 voltooid: Bienenbaum, rotondekunstwerk voor wilde bijen, of zoals hij daar heet: Kreiselgestalt für Wildbienen.


Het kunstwerk voor wilde bijen, Bienenbaum, is een opdracht van de Gemeente Mörfelden-Walldorf in Duitsland. De “Bijenboom” is in de maak begin 2014 in één van de twee werkplaatsen van zootels.nl. Net als “Zootel den Dolder”, in 2013 tussen Den Dolder en Amersfoort gerealiseerd in opdracht van Prorail, wordt de Bienenbaum gemaakt door kunstenaar Remco de Kluizenaar en groene aannemer Taas van Herpen. Het is het vierde grote Zootel en het eerste buiten de grenzen van Nederland.
De Bienenbaum, of Bijenboom, is een reuze bijenhotel gemaakt uit één stam Wagenings eikenhout, die bij houtdraaierij Doornekamp te Bodegraven uitgehold is en in blokken is gezaagd. Vervolgens hebben Van Herpen en de Kluizenaar gaatjes voor de bijen geboord. In hun werkplaats in Wageningen hebben ze het oorspronkelijke 3D-schetsontwerp vertaald naar de eigenschappen van de stam die ze hiervoor aangeschaft hebben. Het gebruik van eikenhout uit Wageningen staat voor de Gemeente Mörfelden-Walldorf symbool voor de partnerstedenband die zij met Wageningen hebben. De Eikenstam komt op een betonnen sokkel op het “Verkehrskreisel Am Schlichter” te staan als één van drie rotondekunstwerken. De andere twee werken komen uit de twee andere europese partnersteden van Mörfelden Walldorf.

Hieronder een animatie van de Bienenbaum in de werkplaats en enkele foto’s van het maakproces.

Een echt Wagenings exportproduct: mooi vormgegeven bijenhotels

een panoramisch kijkje op de Bienenbaum, het bijenhotel kunstwerk voor Rotonde “Am Schlichter” in Mörfelden-Walldorf, Duitsland.

kunstwerk Mörfelden Walldorf am Schlichter in wording

Taas van Herpen van Zootels.nl boort gaten voor het verbinden van de eiken blokken van de Bienenbaum

Bienenbaum element

een legoblokje dat straks in Mörfelden Walldorf opgestapeld wordt

Maak zelf ook eens een bijenhotel, zie onderschrift

Een inkijkje in het geheim van de Smid: om 2mm tot 8 mm gaatjes met zo glad mogelijke wanden te krijgen, hebben we de gaatjes met een drevel nabewerkt om laatste rafeltjes af te breken, zodat de wilde bijen niets te klagen zullen hebben in Mörfelden-Walldorf

5 april opening in Mörfelden Walldorf, we hebben er zin in

Remco de Kluizenaar, stolz auf Bienenbaum

5 april onthulling in Mörfelden-Walldorf, we hebben er zin in

Taas ‘von’ Herpen, stolz auf Bienenbaum

Nog even een terugblik op het ontwerp zoals ingeleverd bij het Gemeentebestuur van Mörfelden-Walldorf:

Reacties zijn gesloten.